Člověk se nikdy nezbaví toho, o čem mlčí.
Karel Čapek
Objednej se
Člověk se nikdy nezbaví toho, o čem mlčí.
Karel Čapek
Objednej se

12. 3. 2019

Opora vs. Podpora

Často za mnou přicházejí klienti a mluví o tom, že jim ve vztahu přijde, jako by všechno táhli sami. Jsou hodně unavení a připadá jim, že jejich partner je úplně v pohodě. S ničím si nedělá starost a je vlastně úplně spokojený. Pak se podívají na sebe a ptají se: „Tak co je teda špatně, že i já nejsem v tom vztahu spokojený?“

Je dobré se zamyslet co v tom vztahu všechno děláte a zastáváte. Může se Vám taky stát, že budete přemýšlet i nad tím, jestli ve vztahu bojujete nebo budujete. Teď však řešíme situaci, že toho máte na sobě moc. Frázovitě říkáme, že potřebujeme od partnera oporu. Zvláště ženy často zmiňují, že potřebují v chlapovi oporu. Já se pak jich doptávám a kladu otázku zda tedy hledají oporu nebo podporu? Často jsou tímto dotazem klienti zaskočeni, když se mají zamyslet a vydefinovat rozdíl mezi oporou a podporou. Pojďte se zamyslet právě teď nad tím co konkrétně pro Vás znamená Opora. Pojďme si zahrát znovu hru, jako v článku Bojovat vs. Budovat, Když se řekne.

KDYŽ SE ŘEKNE – OPORA

Co se Vám pod tímto slovem vybaví? Co Vám tohle slovo evokuje za situace? Může tam být třeba: Opřu se o sloup, opírám se o berli, opřu se o zábradlí, opřu se o zeď, opřu se o strom …

Přemýšlejte, je pro Vás partner jenom sloup, berle, zábradlí nebo zeď? Opravdu Vám v životě stačí se jen o někoho opřít? Pak je na místě otázka, nepostačím Vám skutečně jenom ten sloup nebo berle a ostatní zvládnete sami? Jestliže všechno v životě zvládám sám/a, tak k čemu mám vlastně toho partnera? A proč mě teda štve, že je v pohodě a šťastný a já jsem z toho vyřízený/á?  Ve vztahu jsou však ale dva. Jedno rčení říká: „Každý chvilku tahá pilku“. Proč taháte jen Vy? Taháte proto, že chcete mít všechno pod kontrolou a udělané podle sebe? Máte dojem, že partner by to nezvládl dle Vašich představ nebo mu nevěříte? Jestli mu nevěříte, tak o čem je pak vztah bez důvěry?

(Podotázka je, zda je partner skutečně v pohodě a nebo už ho jen přestalo bavit být tím partnerem, když vše zvládnete bez něj).

Pak je zde druhá možnost. Zamyslet se nad tím, kdy ve vztahu hledám podporu. Co vlastně čekám od partnera a od vztahu, když v něm chci najít podporu? Jak takový vztah vypadá? Tohle všechno jsou otázky do naší hry, Když se řekne.

KDYŽ SE ŘEKNE - PODPORA

Vybavit se Vám toho může spousta a celá řada věcí či situací, které charakterizují podporu. Možná, že se ve Vašich fantaziích objeví: pochvala – (že Vás někdo ocení v tom co děláte a Vy víte, že v tom nejste sami), pozornost – (někdo si všimnul, že něco důležitého řešíte), Naslouchá – (je v těch situacích s Vámi a zajímá jej co řešíte), Umí říct svůj názor – (ve chvílích kdy váháte, tak Vám dokáže sdělit svůj názor nebo i poradit), kompetence – (do vztahu přispívá tím, že kompetence, které si vymezíte dodržuje, plní a Vy se o dané věci nemusíte starat stejně, jako on ve vztahu k Vám)… Najděte si další indicie ke slovu Podpora. Důležité je vědět, že v tom nejste sami.

V podpoře na rozdíl od opory je přítomný totiž čin partnera. Není to jen o té berli, ale o tom, že je ve vztahu aktivní. Neznamená to však, že vždy musí dělat věci za Vás, ale prostě někde vzadu cítíte, že máte svého lva, který je vždy tam kde jej potřebujete a v opačném gardu zase lev ví, že má svou lvici.

Jinými slovy řečeno: „Máte partnera, který rozlité mléko na podlaze nechá utřít Vás nebo vezme hadr a utře to místo Vás“?  Pak je ještě mutace této verze, že to mléko utře, ale čeká na pochvalu, že jste si všimli, že to uklidil. Opravdu Vám stačí si doma jen sednout vedle partnera, přitulit se (tedy opřít) s vědomím, že pak stejně se budete muset zvednout a jít všechno uklidit sám/a?

Proč tak dlouhá analýza? Možná si řeknete, že je to obyčejné slovíčkaření, ale to jak na první dobrou si pojmenujete např. právě téma podpory a které z těch dvou slov použijete spontánně a podvědomě velmi často charakterizuje to, jak se ve vztahu cítíte a jak jej vnímáte. Přemýšlejte o vztahu a o partnerství, ale hlavně přemýšlejte o sobě. O tom, jak to všechno chcete a jak se chcete ve vztahu cítit.

Řekněte si upřímně sami sobě, zda žijete ve vztahu, kde sdílíte oporu nebo ve vztahu, kde sdílíte podporu. Jste-li ve variantě opory možná přemýšlíte jak to změnit? Cest je několik. Možná Vás tento článek inspiroval. Vzali jste si z toho co potřebujete. Třeba i jenom jednu větu, ale větu, která je pro Vás důležitá a zásadní a na ni postavíte počátek změny situace a změníte. Nebo tu změnu zkusíte a nevyjde Vám, tak jak jste si mysleli, že by to mohlo dopadnout. A nebo je taky varianta, že tohle všechno víte, přijde Vám tohle čtení jako ztráta času, ale ve vztahu se stále nic nemění. Pak je dobrá terapie. Je to okamžik, kdy i po pivku s kamarádem a nebo kávě s kamarádkou se Vám nedaří vnést do situace nadhled a vidět další možnosti. Je v tom pravděpdobobně něco hlubšího. Je-li to tak, buď kontaktujte mě nebo někoho z mých kolegů a dopřejte si příležitost vidět svou situaci jinak.

Poslední příspěvky

Rychlá navigace

DANIEL BAUMRUK

Váš partner tam,
kde se o svých nepohodách obáváte mluvit.

Napište mi

Napište mi

Uvedené informace jsou využity pouze ke komunikaci s Vámi či zasílání newsleterů.

*povinné pole

chevron-downmenu-circlecross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram