Člověk se nikdy nezbaví toho, o čem mlčí.
Karel Čapek
Objednej se
Člověk se nikdy nezbaví toho, o čem mlčí.
Karel Čapek
Objednej se

20. 11. 2018

Bojovat vs. Budovat

Slova, které zaměňujeme pro popsání zdánlivě fungujícího vztahu a přitom je zde skryto mnohem víc. Proč jsem si vybral tyto dvě slova? Jedno znamená dřív nebo později zánik vztahu a druhé trvalý a hodnotný vztah. Podívejme se na rozbor těchto dvou slov a jak je vlastně ve vztazích používáme a co nám říkají o tom, jak jsme či nejsme ve vztahu spokojeni.

Bojovat

Často ke mně přichází klienti s tím, že je štve co ten partner dělá a že si nejsou jistí, jestli s ním vůbec chtějí být dál. Po delší diskusi se klientů ptám: „A co je na tom vztahu pro Vás tak důležité, že v něm stále setrváváte, když je tam tolik neznámých, kterým nerozumíte“? Dostává se mi odpovědi: „Proto, že o ten vztah musím stále bojovat“.

Ať už použijeme slovo Bojovat nebo Budovat, tak v této souvislosti je to slovo, které použijeme podvědomě na základě toho, jak celý vztah vnímáme. Tzn. Podvědomě buduju vztah nebo o něj bojuji? Začínáte cítit ten rozdíl? Pojďme si teď vypsat co nám evokuje slovo bojovat.

Bojovat můžeme o vítězství ve sportu, o pracovní pozici, o povýšení, o život, o pozornost, o potravu, o střechu nad hlavou, o nejlepší místo v první řadě  na koncertě, ale bojovat i o ten vztah. Pouze však do doby než si plácneme, že to spolu zkusíme. Proč? Pozorně si přečtěte větu:

„Bojovat o vztah, ve vztahu“.

Že Vám to zní trochu schizofrenně? Samozřejmě. Představte si to v tomto obraze. Svedli jsme určitý boj při narození, abychom se dostali na tento svět. A v tomto světě nebojujeme o to být na tomto světě. Už na něm jsme a jsme tady proto, abychom žili smysluplně, tvořili a budovali trvalé hodnoty pro sebe i pro druhé. Když jste nemocní, tak je zde lékař, který vytváří kvality prostředí proto, že když nevíme co nám je, tak nám může pomoci. Když hledáme bydlení, tak se obrátíme na realitní kancelář, která vytváří zázemí a informace o tom, jak a kde můžeme najít kvalitní bydlení. Nebo se obracíme přímo na stavební firmy a na lidi, kteří náš domov umí postavit dle našich představ. V životě nebojujeme, ale vytváříme trvalé hodnoty proto, abychom si to tady na tom světě mohli užít a mohli být užiteční.

Svedli jsme-li boj o svého partnera, tak proč o něj bojovat dál, když bychom s ním měli vztah budovat? Možná se držíme boje proto, že se podvědomě stále něco děje a vztah není nuda. Ale je to krátkozraké. Představte si, že takhle budete bojovat třeba 40 let? Opravdu chcete bojovat ve vztahu o vztah 40 let? Ufff, není to trochu náročné?

Pojďme se podívat co se pod slovíčkem bojovat skrývá za další charakteristiku. Zahrajme si společně hru: KDYŽ SE ŘENKNE… Představte si boj obecně a situaci, že skutečně bojujete a zkuste si doma na papír rozepsat ten obraz, který vidíte a jak se v něm cítíte. Možná, že na papíře budete mít tyto slova:

Únava, strach, pot, nejistota, zmatek, stres, vítězství, porážka, prohra a mnoho dalších. Doplňte si sami. Klíčová otázka je. Opravdu jsou tohle pocity a stavy, které patří do zdravého vztahu? Ukažme si smyšlený obraz o tom co se děje v tak akčním a vypjatém vztahu.

Představte si že neustále bojujete. Stále věnujete energii tomu přemýšlet nad tím, jak vlastně partnerovi dokázat, že jste pro něj dost dobří. Energie ubývá a dostavuje se únava. Samotný boj motivuje strach ze ztráty partnera a pocit nejistoty. To znamená je dobré se zamyslet nad tím, jestli vůbec ve vztahu jste. V boji je vždy chaos a zmatek, ve kterém je třeba se orientovat a to otevírá další dvě možné cesty. Ta první je o tom, že to opět vyžaduje další energii, která vede k vyčerpání a únavě a ta druhá cesta otevírá skutečnost o Vás a Vašem partnerovi, jak se k Vám chová. Tím, že Vás nutí o něj stále bojovat. Nemusí to být ani vědomé, ale prostě mu dělá dobře, když je na piedestalu a přitom nevidí, že zase Vy vedle něj svou hodnotu ztrácíte a už v tomto principu se od sebe vzdalujete. On si Vámi bude jistý, ale Vy ne. Zeptejte se sami, kdo z těch dvou má pak větší předpoklad k nevěře.

Budovat

Věřím, že obraz je vykreslen dostatečně a nemusíme tady nůžky rozevírat ještě víc. Ať ale článek neuzavíráme tak vypjatě, udělejme si taky analýzu slova BUDOVAT. Byť podprahově šlo již cítit, že slovo budovat bude pro naše vztahy asi zdravější, tak pojďme si znovu zahrát hru: KDYŽ SE ŘEKNE… Tentokrát si vypište co si představíte pod slovem budovat a jak se v tom cítíte.  Možná tam budou tyto slova:

Spolupráce, respekt, důvěra, naslouchání, vize, sny, plán, podpora a další si dosaďte sami.

Jak Vám zní tyto slova? Jak to tedy máte ve vztahu? Může se taky stávat, že se Vám charakteristiky obou slov budou prolínat a nebo Vám teď bliká červeně jedno či víc témat, které byste potřebovali rozlousknout. Pokud to tak je, tak si o tom s partnerem promluvte, jestli to cítí stejně nebo ne. Nemáte-li k tomu odvahu, tak zavolejte svému kamarádovi nebo kamarádce a zajděte na pivko nebo kafe a proberte to. Nepomůže-li Vám tohle, tak mi napište nebo zavolejte a rád Vám budu k dispozici. Každopádně ať to bude jak chce. Ať už to budete řešit s partnerem, kamarádem nebo se mnou, tak klíčem k úspěchu a změně, je vždy upřímnost sama k sobě. Bez ní to nejde.

Poslední příspěvky

Rychlá navigace

DANIEL BAUMRUK

Váš partner tam,
kde se o svých nepohodách obáváte mluvit.

Napište mi

Napište mi

Uvedené informace jsou využity pouze ke komunikaci s Vámi či zasílání newsleterů.

*povinné pole

chevron-downmenu-circlecross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram