Člověk se nikdy nezbaví toho, o čem mlčí.
Karel Čapek
Objednej se
Člověk se nikdy nezbaví toho, o čem mlčí.
Karel Čapek
Objednej se

14. 11. 2018

Jak pracuji

Jedním z mých stěžejních přístupů je Narativní terapie. Jinými slovy práce a terapie s příběhem. V terapii jste pro mě na prvním místě a nezajímáte mě jen jako člověk, ale zajímá mě, co jste prožili a jaký je Váš osobní příběh a potažmo příběh celé Vaší nepohody, kterou si ke mně přicházíte vyřešit.

Obr. 1 - základní příběh, který mi sdělil klient

Představte si mou práci jako filmovou střižnu. Mou prací je s Vámi si ten film pustit, podívat se na něj a najít záběry a snímky, které se Vám nelíbí, a Vy jste si jich do teď nevšimli. Pak Vás postavím za kameru a budeme se učit, jak ten snímek vytvořit, aby zapadal do toho Vašeho příběhu tak, jak si představujete a jak by se Vám to líbilo. Nenahradíme ten co již tam je, ale můžeme ovlivnit ty snímky, které přijdou a skládat si je tak, jak chceme. Na tom si taky ukážeme, na co si dát pozor, abyste neopakovali snímky, které Vám dojem z toho filmu kazí.

Obr. 2 - terapeutická střižna (jak by si to klient přál mít)

Tento proces však nějakou dobu trvá, než se otevře a přijde "AHA MOMENT". K tomuto okamžiku vede někdy delší a někdy i krátká cesta, která respektuje model procesu změny. Proces změny si představte, jako hru člověče, nezlob se. Máte na startu čtyři figurky a každá figurka musí obejít čtyři prostředí. Ve hře tyto prostředí máme označené barvami (modrá, žlutá, červená a zelená). V terapii si je můžeme pojmenovat jako modrá = výchozí stav (s tím přicházíte do terapie), žlutá = váhání (stav, kdy dostáváte nové informace a přemýšlíte, jestli je to pro Vás to pravé a jestli to opravdu máte zkusit nebo ne), červená = rozhodnutí (stav, kdy jste si řekli: "Zkusím to"), zelená = čin (vyzkoušíte poprvé ve svém životě něco nového, anebo uděláte něco jinak), modrá = stav (kdy i po vynaložené zkušenosti zjistíte, že vše ve Vašem životě je ok a je to vlastně správně. To je taky důležité si někdy uvědomit nebo dojde ke změně stavu, který chcete a kvůli, kterému jste za mnou přišli). Tento proces je však někdy zdlouhavý v tom, že klient se v kterékoliv fázi a stavu může vrátit zpět na začátek. A proces je třeba zkusit znovu. (Stejně jako v té hře. Představte si, že jedete se svou figurkou kolem hráče s žlutou barvou a on Vás prostě vyhodí a musíte začít znovu, pokud chcete vyhrát. V terapii to je dost podobné. Zkoušíte nové věci, ne vždy se povedou na poprvé, ale důležité je vytrvat. Proto jsem zde pro Vás, abyste se mohli posouvat efektvně dál a případné neúspěchy mohli se mnou probírat. Rozdíl mezi hrou a terapií je v tom, že když v terapii vydržíte, tak vždycky vyhrajete).

Obr. 3 - Jak by to klient chtěl mít (s informacemi co a jaké vztahy mu v tom brání)

pozn. Po fázích rozvinutý příběh s klientem od jeho aktuální situace po konkrétní manuál co je potřeba budovat a měnit, aby jeho příběh se stal skutečností.

Tento stav si představte jako příběh o staré a nové stodole. Představte si, že vlastníte již roky stodolu, na kterou jste zvyklí. Vše víte, kde máte a obsluhu stodoly děláte už skoro po slepu a s naprostou rutinou. Na jednu stranu to může být příjemná relaxace, na stranu druhou jste ve fázi, která Vás nerozvíjí a naopak ve svém životě stagnujete = stojíte na místě. Zatímco soused ten to vymyslel jinak. Rozhodl se, že si stodolu rovnou postaví a vlastníma rukama a podle svých představ. Asi již tušíte, kam tím mířím. Terapie je o změně. Soused, který začal stavět, se rozhodl pro změnu a přijal také skutečnost, že se bude učit něčemu novému, že může i něco pokazit, ale hlavně se proto rozhodl, aby se ve svém domově cítil dobře a byl šťastný. Když vstupujete do terapie, tak je potřeba si uvědomit, že řada věcí již nebude jako doposud a že změna primárně nezávisí na mě, ale na tom, jak Vy sami budete moc chtít tu samotnou změnu provést. Jakmile se Vám podaří, dohrát hru člověče nezlob se, tak stejně jako figurky budou na jiném, novém místě, v bezpečí a s pocitem spokojenosti, tak pak se začne měnit i Váš život tam, kam chcete Vy.

Narativní terapie je tedy v mých očích výborný nástroj integrativní terapie, protože dává prostor začlenit do procesu změny i další přístupy a terapeutické směry, které Vám mohou samotnou cestu terapií velmi urychlit. K takovým dost přehledným a čitelným přístupů, které klienti ocení, jsou např. prvky Transakční analýzy nebo Pesso Boyden.

Filosofie, kterou v rámci terapií zastávám a se kterou možná řada mých kolegů z oboru nemusí souhlasit je, že není účinný jen jeden terapeutický směr. Často se mi stává, že když se potkám s některými kolegy, tak mi tvrdí, že tento přístup a tato metoda je nejlepší. Osobně jsem přesvědčen, že to není pravda. Protože koho psychologie a psychoterapie zajímá, tak si všimnul, že řada terapeutických směrů má identické modely v procesu. Liší se pouze tím, že je mají jinak pojmenované, ale prakticky došli ke stejným závěrům. Proto pracuji tak, že dávám prostor všemu, co vidím, že u klienta vyvolává pozitivní dopad a systematicky rozvíjím terapeutický proces dle jeho rozpoložení, stavu a potřeb. A tyto komplexní možnosti mi nabízí integrativní psychoterapie.

Proto taky forma spolupráce od PLNÉ PÉČE, PODPORY až po JSEM TADY není náhoda. Jsem zastáncem toho, že k terapeutovi máte přijít si vyřešit své nepohody a žádný klienty by neměl být udržován v terapii uměle. Přichází-li ke mě klient, který je v životní tenzi, tak nenechám klienta čekat na další termín měsíc nebo 2 týdny. Přirovnám-li to k profesi lékařské, tak taky nejste rádi, když Vás něco bolí a doktor Vás nechá třeba i několik hodin sedět v čekárně. Tady Vám neteče krev, ale míra tenze a potřeby pomoct je úplně stejná. Proto na začátku setkávání Vám vždy doporučím formu spolupráce v rovině PLNÉ PÉČE.

V dalších fázích spolupráce se frekvence setkávání snižuje v závislosti na tom, jak se Vám daří v životě své nepohody zvládat a frekvenci setkávání si pak řídíte jen Vy tak, aby jste cítili Vy adekvátní podporu a možnost se posovouvat dál.

Z této formy spolupráce se ale také odvijí čas, který Vám poskytnu. Věřím, že méně je více a že cesta kvality je hodnotnější než cesta kvantity. Proto jdu cestou osobního terapeuta, který je vám k dispoici. Má péče o Vás má-li být komplexní a důsledná, tak sezení se mnou nebude jen o 1h. Pro mě klient neznamená péče pouze v dobu, kdy je na sezení, ale Vaší nepohodě věnuji čas i mimo naše setkávání tzn. 1h s Vámi, 1h na zápis ze setkání a 1h na přípravu před naším dalším setkáním. Rovnice je jednoduchá. Méně klientů, víc času pro Vás = intenzivní spolupráce.

Cílem spolupráce je změna a stabilita Vašeho životního komfortu a pohody.

Poslední příspěvky

Rychlá navigace

DANIEL BAUMRUK

Váš partner tam,
kde se o svých nepohodách obáváte mluvit.

Napište mi

Napište mi

Uvedené informace jsou využity pouze ke komunikaci s Vámi či zasílání newsleterů.

*povinné pole

chevron-downmenu-circlecross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram